The Hunger Games by Suzanne Collins Darkest Powers by Kelley Armstrong Strange Angels by Lili St. Crow Vampire Academy by Richelle Mead
“Oricât de tare aș vrea acum să-mi întrerup călătoria spre trecut, nimic nu mă poate opri spre a-ți demonstra că te înșeli. Viața și moartea se împletesc încet, iar ceasul nostru sună neîncetat pentru a ne demonstra propria-i putere.”
Elena Costea

Carti, carti, carti

marți, 3 ianuarie 2012

| | |
Vorbeam zilele trecute cu Miku pe mess (de fapt eram cam 2 noaptea) despre carti si despre cei care critica si ponegresc, in aroganta lor, cartile fantasy, astea scrise intr-o maniera mai simplista, gen Amurg, Harry Potter, Academia vampirilor si exemple sunt cu caru'.





Eu, cum vad rosu in fata ochilor cand sesizez o nedreptate (vorbeste Taurul din mine) am inceput sa ii aduc argumente lui Miku, ea fiind de aceeasi parere cu mine, de fapt. Argumentele erau pentru profa ei de romana, nu stiu daca o sa i le prezinte, dar dat fiind ca multa lume crede ca genul asta de carti nu e ok, o sa fac un rezumat si aici.





Unu: cititul e bun. Cititul dezvolta limbajul si imaginatia. Deci e bun.


Doi: cititul trebuie sa inceapa de undeva.Incepe de undeva si evolueaza in timp. Citind carti scrise intr-o maniera simplista deprinzi placerea de a citi si iti dezvolti capacitatea de a trage invataminte din carti.


Trei: dragostea pentru carti este un lucru pretios si e un lucru ce se invata. De obicei porneste din dragostea pentru a anume carte, apoi creste. Doar citind si citind ce iti place, ajungi sa pretuiesti genul asta de cunoastere si relaxare deopotriva.


Da-i unul copil o carte greoaie si nu o sa mai vrea sa auda de carti in viata lui. Da-i unui adolescent o carte si mai greoaie si va avea aceeasi reactie.


Patru: E mai folositor sa citesti o carte mai simpluta din care sa intelegi ceva, decat o carte greoaie din care sa nu intelegi nimic.



Cinci: Exista un moment in viata pentru orice. Adolesenta este vremea cartilor fantasy, a aventurilor spectaculoase, a iubirii miraculoase, a vampirilor, a varcolacilor si a tuturor creaturilor fantastice. Vremea asta trece, iar gusturile se schimba, oamenii evolueaza, unii se mai intorc cand si cand la genul asta de carti, altii le dau uitarii pentru totdeauna.


Sase: din fiecare carte invatam ceva. Ceva mic, ceva mare, ceva ce stiam, ceva ce am descoperit. Nu exista carti din care nu inveti nimic, exista doar oameni limitati, care nu vad mai departe de "ambalajul" cu vampiri si varcolaci.


Cand esti la inceput de drum in descoperirea minunatei lumi a cartilor, orice iti face placere sa citesti este o carte buna.


Unele cărţi sunt pe nedrept uitate, nici una nu este pe nedrept ţinută minte." Wystan Hugh Auden

1 comentarii:

KittygoesFoxy spunea...

Ramona, ai infinita dreptate in tot ce spui in postul tau. Nu conteaza ce fel de carti citesti atat timp cat CITESTI. Atat am de spus.